FÉMFONALAK REKONSTRUKCIÓJA

 

Lenfonal, hengerelt lágyított fénszalag és a kész fémfonal

 

 

  

Eredeti fémfonal és rekonstruált fémfonal próbák

 

A fémszalag és a bélfonal feltekerése többféle módon lehetséges. A fémfonal rekonstrukció pontosságának megállapításánál segítség, ha az elkészült fémfonalat és az eredetieket mikroszkóp alatt összehasonlítjuk. Így a legkönnyebb megfigyelni, melyik hasonlít leginkább a pártákéhoz. Sokkal könnyebb szabad szemmel azonosnak tűnő fémfonalat készíteni, mint olyat, amelynek mikroszkópos képe is megközelíti az eredetit.

Lehet a drótsodráshoz hasonlatos módon, úgy hogy a bélfonal és a fémszalag is tekeredik. Egy kézifúró tokmányába egy kampóval rögzítve a bélfonalat és a fémszalagot egyszerre tekertem be. Ennek egyik előnye, hogy könnyebb szabályosan betekerni és könnyebb a fémszalagok illesztése, mint a szabad kézzel készített fémfonalnál. Hátránya, hogy csak rövidebb szakaszok készíthetők. 5060 cm hosszú fémfonalakat sikerült ezzel a módszerrel készíteni.

A cérnasodráshoz hasonlatos módszerrel, amikor csak az ujjainkkal tekerjük a bélfonal köré a fémszalagot, és az elkészült fonalat orsóra tekerjük. Az orsó mozgása segíti a sodrást, egy-egy lendülettel akár 5−10 cm fonal készíthető, majd az orsóra tekerhető a kész fonal. Ez a módszer a drótból hengerelt, hosszabb fémszalagok esetében hatékony, mert a szalagok illesztése lelassítja a készítést. Minél hosszabbak a szalagok annál gyorsabb a készítés. Több méter hosszú fémfonalak készítésénél problémát okoz a bélfonal betekeredése, a fémfonal sodrásával ellentétes irányú sodródása.

A műtárgyakon a fémfonalak hosszából lehetne következtetni arra, hogy milyen módon tekerték a bélfonalra a fémszalagot. A mintának tekintett pártáknál hosszabb fonalszakaszokat lehet megfigyelni, feltételezhetően hatékonyan, folyamatosan tekerhették a bélfonal köré akár rövidebb, akár hosszabb fémszalagokat használtak. Feltételezem, hogy hatékonyan készítették a fémfonalat, mert ha ritkák is a fémfonalas leletek arányaiban nézve egy-egy leleten sok fémfonalat használtak.  A párták esetében 1-1 m hosszú fonal elegendő lehet a csipkekészítéshez, ami rövidebb fonalnak számít, de ezekből 6−8−12 ágat használtak. 1 m, 0,05 mm vastagságú, 0,6 mm széles szalag, 0,5 mm átmérőjű bélfonal köré tekerve 0,32 m hosszú fémfonal lesz.

 

Vissza a kezdő oldalra